Bezienswaardigheden

München wordt zowel door Duitsers als door buitenlandse toeristen beoordeeld als een van de meest oorspronkelijke steden van Duitsland. Oud en nieuw komen in München op een unieke manier samen. De vele wijken die de stad telt laten zien dat München velen gezichten kent en nooit gaat vervelen. Een historische wandeling in het stadscentrum Altstadt bijvoorbeeld is met haar eeuwenoude architectuur een echte sprong in de tijd. Verschillende kerken, torens, raadhuizen en adellijke verblijven zijn tegenwoordig weer te bezoeken. Soms hernieuwd in oorspronkelijke stijl en soms ongebouwd tot bijvoorbeeld historisch museum.

Ten noorden van het historisch centrum vind je Schwabing. Ook hier vind je de rijke geschiedenis van München terug in de architectuur. In de 19e en 20e eeuw was dit het centrum van bezienswaardigheden in München. Ook nu nog vind je er veel cultuur en een sprankelend uitgaansleven.
Dat München vaak gezien wordt als een groot dorp zie je terug in Bogenhausen. Hier vind je die lieflijke Duitse straatjes die uitkomen op een ogenschijnlijk dorpsplein. De aloude romaanse kerk en het beroemde operahuis maken dit schilderachtige plaatje af. Toch is het moderne München dichtbij want aan de rand van deze oostelijke wijk is de laatste jaren nieuwbouw herrezen.
Dichter naar het centrum dan, aan het water van de rivier de Isar, loopt Bogenhausen over in het moderne Haidhausen. De wijk wordt ook wel het tweede Schwabing genoemd door het uitgebreide culturele klimaat. Grote lifestyle winkels en hippe uitgaansgelegenheden kom je hier overal tegen. Het is een levendig stadsdeel waar bijvoorbeeld studenten graag komen. Een aanrader is het badhuis in Jugendstil stijl.
Maar ook in de voorsteden en buitenwijken van München valt heel wat te beleven. Zo is een uitstapje naar het landgoed Nymphenburg in de gelijknamige wijk, absoluut een aanrader.

München wordt zowel door Duitsers als door buitenlandse toeristen beoordeeld als een van de meest oorspronkelijke steden van Duitsland

Bekijk de leukste bezienswaardigheden van München!

Bezienswaardigheden in de wijken van München

Of je nu op pad gaat voor een dagje shoppen of voor een historische wandeling, München bied met haar unieke stadscultuur het beste van twee werelden. Monumentale gebouwen vind je in de oudere centrale delen van de stad. Altstadt met daarin het gebied rond de Marienplatz staat vol met de prachtigste historische architectuur. Wanneer je een paar stappen verder de rivier oversteekt vind je jezelf omgeven door gezellige kroegjes en moderne winkelstraten. Naast een rijke geschiedenis kent München ook een groot aantal musea en galeries; de een nog prestigieuzer dan de ander.

Bezienswaardigheden per wijk

Marienplatz
 • Neues Rathaus – Een van de bekendste historische bouwwerken van München. Vooral het prachtige klokkenspel trekt hordes toeristen naar het plein (te zien om 11:00 uur en 17:00 uur).
 • Altes Rathaus – Zonder oud geen nieuw. Praktisch tegenover de raadhuistoren vind je het oude raadhuis waar nu een speelgoedmuseum is gevestigd.
 • Sint Peter kerk – Ook grenzend aan het Marienplatz plein is deze oudste kerk van München. Delen stammen uit de 14e eeuw en het bouwwerk is nog altijd het lievelingetje van de Münchenaren.
 • Hofbrauhaus – Misschien wel de bekendste kroeg van Duitsland. Dit is het grote voorbeeld van een Beierse bierhal. Doordat Hitler hier zijn eerste grote toespraak hield is het Brauhaus zowel beroemd als berucht.
Altstadt
 • Viktualienmarkt – De meest bezochten markt van München. Hier vind je alle ingrediënten voor een echt Beiers diner. Wil je alvast een voorproefje, probeer dan de Weisswurst een plaatselijke specialiteit.
 • Haubtsynagoge – Een prachtig voorbeeld van hoe traditie in München hernieuwd blijft is deze nieuwe synagoge die in 2006 haar deuren opende nadat het oude gebouw in 1938 werd verwoest.
 • Frauenkirche – Deze kerk midden in het winkelgedeelte van het oude centrum is het symbool van de stad. De gotische kerk stamt uit de 15e eeuw en heeft twee uitgesproken torens.
 • Maximilianstrasse – Dit is de beroemdste straat in de stad waar al eeuwen de belangrijke Münchenaren komen flaneren. Zowel het Maximilianeum huis van het Beiers bestuur, als het befaamde Nationaltheater zijn hier gevestigd.
Schwabing
 • Haus der Kunst – Van oorsprong een kunsthal waarin uitsluitend “juiste” kunst mocht worden vertoond in de ogen van de Nazi’s. Nu staat in het museum juist de tegendraadse moderne kunst centraal.
 • Brandhorst museum – Nog kakelvers (open sinds 2009) is dit nu al prestigieuze museum op weg naar internationale allure. Veel moderne meesters vind je hier aan de muur.
 • Pinakothek galerieën – Drie wereldbekende galerieën die je niet mag missen in een bezoek aan München. De immense collectie varieert van internationale oude meesters tot realistische en avant-gardistische topstukken.
 • Englischer Garten – De mooiste van drie grote stadsparken. Ontsnap aan de drukke stad en neem een momentje om de indrukken van de omliggende musea te overdenken. De prachtig aangelegde tuin heeft een klein meertje en loopt schilderachtig langs de Isar.
Haidhausen en Bogenhausen
 • Mullersches Volksbad – Een prachtig gebouw vol Barok en Jugendstil invloeden. In dit publieke badhuis is de plek om even op adem te komen in de Beierse hoofdstad.
 • Villa Stuck – Het restant van de wooncommune van Franz von Stuck, een vooruitstrevende kunstliefhebber aan het eind van de 19e eeuw. Zijn villa is een samenraapsel van alle kunststijlen uit die tijd.
 • Gasteig – Een modern cultuurcentrum waar naast een groot aantal concerten ook filmfestivals en theatervoorstellingen worden aangeboden.
 • Sint George kerk – Meer naar het noorden vind je het dorpse karakter van de stad terug in de kleine huisjes rond de Sint George kerk. De romaanse kerk huisvest een begraafplaats waar grote namen hun laatste rustplaats vonden.
Overig
 • Schloss Nymphenburg – Aan de westkant van München ligt dit complex van Beierse jachtpaleizen. Niet alleen het slot zelf draagt de status en stijl van vroegere vorsten uit, maar ook de Engelse tuin uit de 19e eeuw is prachtig vormgegeven.
 • Olympiapark – In 1972 was onder meer München gastheer voor de 20ste Olympische spelen. Om de stad hiervoor klaar te maken is ten noorden van het centrum een groot sport- en recreatiepark gebouwd.
 • Dachau – Op kleine afstand van de München ligt het kleine stadje Dachau dat sinds jaar en dag de uitgelezen plek is om de drukte van München te ontvluchten. Vele Münchenaren zijn je voorgegaan naar deze rustgevende plek die vele kunstenaars inspireerde.