De cultuur van München

Wat de cultuur in München kenmerkt is de combinatie van oud en nieuw. Traditie staat in dit deel van Duitsland hoog in het vaandel. Zo kom je rond München de Duitse stereotypen van lederhosen, bier en romantische kastelen nog altijd tegen. Tegelijkertijd is München een van de belangrijkste industriesteden van Duitsland waardoor het gebied erg modern is geworden. BMW en Siemens hebben hier bijvoorbeeld hun belangrijkste fabrieken staan. Als je het de bewoners vraagt is München een weltdorf. Een werelddorp dat het beste biedt van zowel de gemoedelijke tradities als de voordelen van een metropool. Al eeuwenlang heeft München veel cultuur te bieden. Prachtige architectuur, bruisend nachtleven, spectaculaire festivals en de gehele atmosfeer vind je nergens anders zo overtuigend.
Geschiedenis

Bewijs van een nederzetting op de plaats van het huidige München gaat terug naar de 6e eeuw na Christus. Toch worden de Benedictijnse monniken die zich er 200 jaar later vestigden gezien als de eerste oorspronkelijke bewoners van het gebied. Alleen al in de naam “München” komt dit terug. Die vindt namelijk zijn herkomst uit het zinnetje ‘Ze den Munichen’ wat ‘met de monniken’ betekend.
Pas in de 12e eeuw kan er van een stad gesproken worden. Hendrik de Leeuw die hertog was van Beieren geeft de nederzetting haar stadsrechten. Na 30 jaar gaat de macht over het gebied echter al over naar het Huis Wittelsbach wat nog honderden jaren een gevestigde mogendheid zou blijken. Met de komst van hertog Ludwig van Beieren ondergaat de stad een periode van groei. Een belangrijk vorst in de geschiedenis van München omdat hij de stad herbouwt nadat een groot deel ervan is verwoest in de brand van 1328. Ludwig vergroot zowel het netwerk van wegen als de economische positie van de stad.
De komende eeuwen zijn vooral voorspoedig voor München door de monopolie op de zouthandel. Pas in het begin van de 17e eeuw kreeg München het zwaar te verduren. Onder de Reformatie werden in deze tijd veel protestanten vervolgd. Net als andere delen van Duitsland kwam Beieren in deze tijd in handen van Zweden.
Toen München in de 18e eeuw onder het bewind van Habsburg viel maakte de stad voor het eerst in jaren weer een bloeiperiode door. Uit deze tijd stamt de barokke architectuur van de stad. Toen Napoleon na bijna 100 jaar de stad claimde werd München voor het eerst hoofdstad van een koninkrijk. Dit bleek later een invloedrijke tijd voor zowel de adel als de gewone burger. Al is het alleen al omdat de Oktoberfeesten hun oorsprong vinden in een adellijk huwelijk uit die tijd.

Ontwikkeling

Koning Ludwig I aan wie Napoleon het heerschap over Beieren had uitbesteed, maakt de stad tot een ware hoofdstad. Beroemde architecten werden in de arm genomen om München tot cultuurstad te maken. In haar geschiedenis had München nog niet eerder zulke vernieuwingen gekend. Ook de twee volgende vorsten bleven de stad vernieuwen en nadat Ludwig II op dubieuze manier kwam te overlijden, werd de architectonische praal verruild voor grootstedelijke ontwikkeling.
Geleidelijk groeide het aantal inwoners tot 600.000 in het begin van de 20ste eeuw. Zo werd München de derde grote stad van het Duitse rijk. De stad werd koploper op gebied van modernisering. Zo was München er al vroeg bij met elektrische straatverlichting. Ook op cultureel gebied was de groei enorm.
Na de oprichting van verschillende kunstgenootschappen ontstond in 1886 de kunstacademie. Wereldberoemde schilders, componisten en theatermakers zijn geboren in München. De eerste Wereldoorlog was vooral indirect van invloed op München. In plaats van bombardementen werd de stad getroffen door hongersnood en economische malaise. Dit bleek vruchtbare grond voor Adolf Hitler die in 1920 in het Hofbrauhaus zijn eerste grote toespraak hield. Met grote support van het volk deed hij in 1923 een greep naar de macht om vanuit München de Duitse Weimarrepubliek omver te werpen. De opstand werd echter neergeslagen door politie en leger waarna Hitler achter tralies belandde. Toen de dictator jaren later toch aan de macht kwam was München een belangrijke stad in de opbouw van zijn rijk. Dit is dan ook de reden dat München zware schade opliep door bombardementen van de geallieerden.
De volgende decennia stonden geheel in het teken van wederopbouw en in 1972 werd deze moeite beloond met de Olympische spelen. Helaas liep dit evenement uit op een tragedie nadat 10 mensen het leven lieten bij een grootschalige gijzelingsactie. Tegenwoordig wordt de stad geprezen om de hoge kwaliteit van leven en het behoud van traditie. Ondanks de modernisering en de aanwezigheid van vele studenten zal elke Münchense beamen dat hij eerder in een werelddorp woont dan in een wereldstad.