Praktische Informatie

Taal

In München wordt overal Duits gesproken. Engels is een taal die ook in dit deel van Duitsland steeds verder raakt ingeburgerd. Op veel plekken kom je er mee uit de voeten. Maar met een woordje Duits kom je snel een stuk verder dan met vloeiend Engels.

Geld

Zoals in de rest van Duitsland wordt er in München betaald met de euro. Voor 2002 betaalde men in München nog met de Duitse mark. Pinpassen en creditcards worden op alle grotere locaties geaccepteerd en wanneer die mogelijkheid er niet is, vind je in de buurt snel een geldautomaat. München kent genoeg banken, die elk op veel plekken in de stad geldautomaten hebben staan.

Financieel

Afdingen is in moderne westerse gebieden natuurlijk niet de gewoonte. Ook in München valt er hooguit op kleine marktjes wat van de prijs te troggelen. Fooien worden altijd zeer gewaardeerd maar zijn, vooral in de grotere, restaurants vaak al bij de rekening opgeteld.
Gezondheid

De gezondheidszorg in München is goed geregeld. Een klein tiental ziekenhuizen, verspreid over de stad, handelen naar een prima standaard. Ook apotheken kom je voldoende tegen. Bedenk wel dat medicijnen die in Nederland vrij verkrijgbaar zijn, in Duitsland en zo ook München, wellicht alleen op recept zijn te krijgen. Neem daarom voldoende middelen mee als u niet langdurig zonder kunt.

Douane

In- en uitvoer reglementen zijn in het geval van reizen tussen Nederland en München erg soepel. Tabak en alcohol mogen in ruime hoeveelheden worden vervoerd. Doordat Duitsland binnen de Europese Unie valt en meedoet aan verschillende vervoersverdragen is er geen extra toezicht vanuit de douane in München. Specifieke tips voor op het vliegveld.

Overnachtingen

Wat overnachting betreft is er volop accommodatie in München. De stad wemelt werkelijk van de hotels, hostels en bed & breakfast aanbieders. Reserveren is doorgaand vooral in de luxere hotels nodig. Maar let op! Rond de Oktoberfeesten is de situatie omgedraaid. Dan zijn het de kleine goedkopere hotels die als eerst vol zitten waardoor, bij een te laat boekmoment er alleen nog maar duurdere hotels beschikbaar zijn.

Agenda evenementen

7 januari – februari / Fasching / een zes weken durende versie van carnaval
April / Frühlingsfest / lentefestival met vele feesttenten
Begin mei / Maidult / Volksfeest rond de Marienplatz
Juni – juli / Filmfest / groot filmfestival
Juni – juli / Opera Festival / Traditiegetrouw sluit het festival de 31e met Wagner
Juli / Tollwood / Wereldfestival met diverse muziek en kraampjes
Juli – augustus / Jakobidult / Volksfeest rond de Marienplatz
September – oktober / Oktoberfeesten / Legendarisch bierfestijn wat zich afspeelt rond de Theresienwiese.
December / Christkandlmarkt / Traditionele kerstmarkt rond de Marienplatz.